Modern avfallshantering i Norra Sorgenfri

I Norra Sorgenfri ska du kunna hantera ditt avfall så att så lite som möjligt går till spillo. Det ska vara enkelt och lätt att göra rätt. Christina Rydholm, kommunikatör på VaSyd, skriver här om de moderna avfallslösningarna i Norra Sorgenfris första bostadsområde, kv Spårvägen, som börjar byggas hösten 2015.

1

Norra Sorgenfri utvecklas till ett hållbart bostadsområde mitt i staden med nya intressanta avfallslösningar.

Kvartersnära återvinningscentral

I Norra Sorgenfri kommer det att finnas en kvartersnära återvinningscentral på torget intill de gamla båghallarna. Den kommer att vara öppen och bemannad när du bäst behöver den. Det ska också finnas en byteshörna för saker som är för bra för att slängas, för vi vill främja återbruk och förändra synen på avfallet. Du ska kunna lämna dina grovsopor såsom mindre möbler, trasiga cyklar, små mängder kemikalier, gamla elektronikprylar, metall och textilier. Tanken är att den kvartersnära återvinningscentralen ska fungera som en mötesplats för de boende med olika aktiviteter; här ska du kunna ta en kopp kaffe eller kunna laga din cykel.

2

Inkast i marknivå till den underjordiska avfallscontainern underlättar för de boende.

Underjordiska behållare

Det kommer att finnas speciella underjordsbehållare för både den vanliga soppåsen och för alla sorters förpackningar och tidningar. En underjordsbehållarna har ett inkast i marknivå och en stor nedgrävd metallcontainer. På så vis sparar vi mycket yta och minskar transporterna i området.

3

Exempel på avfallskvarn i hushållskök där matrester malls ned och spolas ned i anfallstanken.

Avfallskvarnar

Hushållen i kv Spårvägen kommer att ha en avfallskvarn i köket för att mala sönder matavfallet istället för att sortera ut det i papperspåse. Fördelen med avfallskvarnen är att även drycker, såser och små matrester samlas upp till skillnad från matavfall som sorteras i papperspåse. Det speciella med avfallskvarnarna är att det malda matavfallet samlas upp i en tank istället för att bara skickas ut i avloppsledningen. På så sätt kan vi hämta det och behandla det separat i en biogasanläggning och få ut både biogas och biogödsel. Avfallskvarnarna är både smidiga och enkla att använda.

EU:s avfallstrappa säger att det bästa är att det blir så lite sopor som möjligt, men det avfall som uppstår ska i första hand återanvändas, i andra hand återvinnas. Går inte det så slängs det i de vanliga soporna som går till energiåtervinning. Sämst av allt är deponering, vilket vi nästan inte alls gör i Sverige längre.

EU:s avfallstrappa säger att det bästa är att det blir så lite sopor som möjligt, men det avfall som uppstår ska i första hand återanvändas, i andra hand återvinnas. Går inte det så slängs det i de vanliga soporna som går till energiåtervinning. Sämst av allt är deponering, vilket vi nästan inte alls gör i Sverige längre.

Allra högst i trappan finns minimering. Malmöbon slänger cirka 500 kg avfall varje år och självklart behöver vi minska de mängderna. Men när du ändå står där med ditt avfall kan du börja med att fundera på om det går att återanvända. Kanske är det ett par byxor som du tröttnat på eller en bok du har läst ut. Släng dem inte utan lämna det till den lilla kvartersnära återvinningscentralen istället. Kanske kan du passa på att träffa några grannar och kanske få med dig en fin vas hem som någon annan har lämnat.

Går grejorna inte att använda igen så ska de helst återvinnas. Förpackningar och tidningar lämnar du enkelt i underjordsbehållarna som finns inne på området. Gamla elartiklar och annat farligt avfall lämnar du till den kvartersnära återvinningscentralen.

Läs mer om området på hemsidan.

Kommentarer

 1. Janne skriver:

  Hej!

  Bra miljöinitiativ av Malmö stad detta. När jag bodde ett kort tag i Malmö såg jag att miljötänket fanns i många företags idéer som det där åkeriet baserat på cyklar som jag inte minns vad det heter, och junkbusters.se som förser med junkbags, containrar och junktrucks för en miljövänlig hantering av avfall!

  Mvh
  Miljömedveten konsument

 2. Junkbusters skriver:

  Tack för infon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *