BYN mm

I veckan fick jag gå med Christer Månsson (rektor på byggymnasiet) på möte med Byn (Byggnadsindustrins yrkesnämnd). Det var mycket intressant. Vi pratade om vikten av yrkesgymnasier och hur vi ska upplysa ungdomar om vilket bra arbete det är att vara byggare (och svårt :). Vad kan branschen göra för att öka attraktionskraften hos yrkesutbildningar? Vad kan vi i skolan göra?

Dessutom hoppas jag att ni noga läser SDS artikel om Universitetsholmen (11/5), trevligt att läsa om positiva vindar kring yrkesprogrammen.

Ses på måndag, 15.30 i Zablockisalen på Pauliskolan för dialogmöte

Kommentarer

 1. Karaktärslärare/Yrkeslärare skriver:

  Hej Jenny

  Jag arbetar på ett kommunalt yrkesgymnasie i Malmö som behörig och legitimerad yrkeslärare sen 2006. Jag älskar mitt jobb och tror på mina elever. Min dröm har alltid varit att arbeta med gymnasieelever på yrkesprogrammet, därför utbildade jag mig och har idag lärarlegitimation. Idag är jag övertalig på min arbetsplats där andra obehöriga yrkeslärare som arbetar med elever är kvar (inte övertaliga). Jag undrar om detta är rätt. Enligt min Chef/Rektor är det ok att göra så.

  Staten/kommunen samt skolverket går ut och uppmanar individer som arbetar på skolor att utbilda sig för att få lärarlegitimation och se till att skolor får behöriga lärare. Dessutom kommer det att behövas fler yrkeslärare i framtiden.

  Sen när övertaligheten är ett faktum på grund av mindre elever på skolan kommer inte våra examen eller lärarlegitimationer att vara värt något. Jag skriver detta på grund av att jag läst dina inlägg.

  ”Vi pratade om vikten av yrkesgymnasier och hur vi ska upplysa ungdomar om vilket bra arbete det är att vara byggare (och svårt :). Vad kan branschen göra för att öka attraktionskraften hos yrkesutbildningar? Vad kan vi i skolan göra?”

  Samtidigt blir jag som legitimerad gymnasielärare/yrkeslärare övertalig.
  Är inte kompetensen samt kvalitén viktig om man vill locka elever till sig.
  Jag tänker på det som står i texten (Vad kan vi i skolan göra?)

  Kan Ni svara eller hjälpa mig med detta.
  MvH/Nenad Videsvall

  • Jenny Linde skriver:

   Hej Nenad!
   Så tråkigt att höra. Tyvärr vet jag inte mycket om turregler, jag antar att du pratat med ditt fackförbund? Förstås är kvalitén viktig när man ska locka till sig elever.
   /Jenny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *